БТС и nPloy - партньори в борбата с безработицата в туристическия сектор

София 28.05.2021 - Кариерната платформа nPloy и Български Туристически Съюз (БТС)
стартират съвместен проект с мисията да увеличат заетостта в туристическия сектор,
който все още е силно засегнат от пандемията.

Кои са nPloy и БТС?

nPloy е българска кариерна платформа за създаване на професионални връзки, чиято мисия е да помага на младите хора в България, а скоро и в други части на света, да реализират своите кариерни мечти. Услугата улеснява цялостния процес при търсенето на работа и подбора на кадри чрез вграден в платформата алгоритъм.

БТС е неправителствена организация, която вече над 125 години развива и насърчава туризма в България. По време на пандемията нейната основна цел е да подпомогне и възстанови пострадалия от пандемията туристически сектор.

Проблемът

Както е известно, миналата година България изпрати най-трудния летен сезон - спадът на туристите достигна близо 80%, а по данни на Националния Борд по Туризъм, около 25-30% от заетите загубиха работата си в туристическия сектор, поради невъзможността му да функционира с очакваните темпове.

Според Максимилиян Михайлов, Организатор Инфо-Център на БТС, индустрията се намира в изключително сложна ситуация: “Притеснени за стабилността на туристическия бизнес в България през това предизвикателно време, заедно с nPloy не само искаме да подпомогнем стабилизирането на заетостта в туризма, но и цялостно да мотивираме младите хора да се развиват в тази сфера.”

Решението

Неблагоприятната статистика провокира nPloy и БТС да обединят усилия в посока намаление на безработицата в сектора и стимулиране на младежите с интерес в бранша. Осъзнавайки трудностите и ограниченията, пред които са изправени работещите в туризма, БТС организира курсове за теоретична и практическа подготовка за следните специалности:

1. Екскурзоводско обслужване (Екскурзовод)
2. Туристическа анимация (Аниматор в туризма)
3. Организация на хотелиерството (Хотелиер)
4. Хотелиерство (Камериер)
5. Организация на туризма и свободното време (Организатор на туристическа агентска дейност)
6. Селски туризъм (Организатор на туристическа агентска дейност)7. Туризъм (Планински водач)

Успешно преминалите обученията получават диплома за професионална квалификация. Тази диплома и удостоверението за стаж ще са основание за допускане до изпит за лиценз в Министерство на туризма.

Екипът на nPloy подкрепя каузата като безвъзмездно разпространява комуникацията за кампанията във всички социални медии и публикува обявите на своята платформа. Там всеки заинтересован може да разгледа условията и да кандидатства по програмата по лесен и удобен начин. Участник в кампанията е и популярният влогър и режисьор Крис Захариев, известен с твърдението, че младите хора са бъдещето на България.

"Основната ни цел е да променим пазара на труда, като целият екип е посветен на това да направи процеса по търсене и намиране на работа лесен, достъпен и бърз. Щастливи сме да подкрепим БТС в мисията им да развият туристическите професии в страната", каза Мария Петрова, Мениджър Бизнес Развитие на nPloy.

Какво предстои да се случи?

Програмата включва 7 тримесечни професионални обучения по различни туристически специалности, в които всеки участник ще усвои нужните му теория и практика за успешен кариерен старт. Преминалите курсовете придобиват:

- Възможност за започване на работа;
- Професионална диплома - най-високата квалификационна степен за специалността;
- Професионално удостоверение за практика от страна на БТС.

Как можеш да се включиш?

Кандидатстването за всички специалности става през мобилното приложение на nPloy, достъпно в Google Play и App Store, както и в сайта: а допълнителна информация за курсовете ще откриете тук: https://bts.nploy.net

Източнинци: Investor.bg / Tourismboard.bg

Popular articles from our blog

5 TIPS FOR A SUCCESSFUL RECRUITMENT CAREER

As the industry continues to grow, now is the time to think about a career in recruiting.

Read more

YOU ARE NOT LOOKING FOR A JOB? WE HAVE SOMETHING FOR YOU TOO.

At nPloy, we understand the dynamics of working relationships. This is why we know that often, as employees we are in a situation where we are not actively looking for a job.

Read more

JOB MATCHING OR HOW YOU FIND WHAT YOU'RE LOOKING FOR WITH NPLOY.

So, you go to a job board. You start looking for a job that match your qualification and expertise, but many irrelevant job ads appear and they don’t have anything to do with what you’re after.

Read more
See more from our blog